Diyabet Açısından Bazı Risk Faktörleri: Marmara Adası Sağlık Taraması Sonuçları
Amaç: Diabetes Mellitus (DM); kronik, hiperglisemi ile seyreden bir dizi metabolik bozukluğu ifade eder. Dünya genelinde 150 milyon insanın bu hastalıktan etkilendiği ve bu sayının 2010 yılında 215 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ülkemizde yapılan TURDEP çalışmasında DM prevalansı % 7.2 olarak bildirilmiştir. Mevcut veriler tip 2 diyabetin tamamen önlenebilir ya da geciktirilebilir bir hastalık olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın amacı Marmara Adası’nda yaşayan ve çalışmamıza katılan gönüllülerde, obezite, hipertansiyon, dislipidemi gibi diyabet açısından önemli görülen bazı risk faktörlerini gözden geçirmektir.
Yöntem: Bu çalışma, Nisan 2005’te, Marmara Adası’nda, 198 gönüllü katılımcıyla yapılmıştır. Katılımcıların, demografik özellikleri, tıbbi özgeçmişleri, yaşam biçimleriyle ilgili özellikleri sorgulanmış, sistemik muayeneleri, tansiyon, boy ve kilo ölçümleri ile kan şekeri ve total kolesterol ölçümleri yapılmıştır.
Bulgular: Yüz doksansekiz katılımcının %71.7’si kadın, %28.3’ü erkekti. Katılımcıların %8.1’inde DM, %19.2’de hipertansiyon ve %11’inde koroner arter hastalığı tanısı vardı. Daha öncesinde diyabet tanısı olmayanların %11’inde, diyabet tanısı olanların ise %23’ünde hiperglisemi saptandı. Hiperkolesterolemi %34.8 oranında saptandı. Boy-kilo oranlarına bakıldığında ise, sadece %19.7’si normal olarak saptandı.
Sonuç: Bu araştırma sonuçlarına göre, tip 2 diyabet açısından risk kabul edilen faktörlerin erken tanıya yönelik toplum taramaları ile belirlenmesinin Tip 2 diyabeti önleme, geciktirme ve glisemiyi kontrol etmede önem taşıdığı sonucuna varılabilir.
1,274 Beğeni
455 Takipçi