Türkiye Aile Hekimliği Dergisi

Banner
  • Ana Sayfa
  • Genel Bilgiler
  • Yazarlara Bilgi
  • Erken Baskı
  • Dergi Arşivi
  • Makale Gönderimi
  • English
Cilt.14 Sayı.3 · Temmuz-Eylül 2010
Sayfa: 115-123 Araştırma 1.643x okundu
Önceki MakaleSonraki Makale

Ergenlerde prehipertansiyon ve hipertansiyon sıklığı

Paylaş :
Online Yayın Tarihi: 5 Ocak 2011 · Kabul Tarihi: 28 Temmuz 2010 · Geliş Tarihi: 26 Haziran 2010
Doi: 10.2399/tahd.10.115
Alıntı Kodu: Türkiye Aile Hekimliği Dergisi 2010;14(3):115-123
Yazarlar: Hülya Akan 1 · Güldal İzbırak 2 · Özlem Tanrıöver 2 · E. Çiğdem Kaspar 3 · Anıl Yıldız 4 · Sırma Mine Tilev 4 · Simge Tektaş 4 · Ayça Vitrinel 5
1 Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Doç. Dr., İstanbul
2 Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Aile Hekimliği Uzmanı, Yard. Doç. Dr., İstanbul
3 Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim Anabilim Dalı, Arş. Gör., İstanbul
4 Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Öğrenci, İstanbul
5 Haydarpaşa Numune Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Şef Muavini, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Anahtar Sözcükler: ergenlik · Ergenlik dönemi · Hipertansiyon · kilo fazlalığı · Prehipertansiyon · uyku bozuklukları · uyku hastalıkları
Özet
PDF - Ergenlerde prehipertansiyon ve hipertansiyon sıklığı
Print

Amaç: Ergenlik çağındaki okul çocuklarında prehipertansiyon ve hipertansiyon sıklığını saptamak ve vücut kitle indeksi, aile öyküsü, sigara, uyku bozukluğu ve egzersiz düzeyleri ile karşılaştırmak.

Yöntem: 2009 yılı Mart–Haziran ayları arasında İstanbul Kasımpaşa’daki Kaptanpaşa İlkokulu’na devam eden 11-15 yaş arasındaki tüm öğrenciler çalışmaya alındı. Her öğrencinin boy, kilo ve tansiyonları ölçüldü, yüz yüze görüşme tekniği ile BEARS uyku ölçeği uygulandı. Sigara ve egzersiz öyküsü de alındı. “Dördüncü Çalışma Grubu Raporu” referans alınarak öğrenciler normotansif, prehipertansif ve hipertansif olarak sınıflandırıldı. Prehipertansif ve hipertansif olanların tansiyonları iki ayrı günde her seferinde üçer kez ölçüldü ve tekrar sınıflandırıldı. İstatistikler SPSS v.18 ile gerçekleştirildi ve risk faktörleri için lojistik regresyon analizi uygulandı.

Bulgular: Yaş ortalaması 12.73±1.107 olan 249’u (%49.9) kız, 250’si (%50.1) erkek toplam 499 öğrenci çalışmaya alındı. Katılan öğrencilerin, 430’u (%86.2) normotansif, 56’sı (%11.2) prehipertansif, 13’ü (%2.6) hipertansifti. Daha önce en az bir kez kan basıncı ölçümü yapılan çocukların sayısı 99’du (%19.8). BEARS uyku ölçeğinde en az bir alanda uyku bozukluğu bildiren öğrencilerin sayısı ise 328’di (%65.7). Vücut kitle indeksi normal ve düşük olanlar 418 (%83.8), kilolu olanlar 35 (%7), fazla kilolu olanlar ise 46 (%9.2) kişiydi. Kan basıncı vücut kitle indeksine göre farklılaşıyordu (p<0.0001); lojistik regresyon analizinde kan basıncı yükselmesini belirleyen tek bağımsız değişkenin vücut kitle indeksi olduğu saptandı.

Sonuç: Birinci basamak hekimleri ergenlik dönemindeki çocukların en az bir kez kan basıncını kontrol etmelidir. Yüksek normal kan basıncı olan ergenlerin birinci basamakta nasıl izleneceği açık olmamasına rağmen, ilerideki yaşamlarında hipertansiyon ve ilişkili kardiyovasküler hastalıkların gelişme riski yüksek olduğundan, bu grubun daha yakından izlenmesi ve yaşam biçimi danışmanlığı verilmesi gereklidir.

İlişkili Makaleler
Çocuk ve ergenlerde 4. rapora dayalı kan basıncı ölçümü ve değerlendirmesi
Aydın’da sigara içiminin ve hipertansiyonla birlikteliğinin son 20 yıldaki değişimi
Değirmendere Aile Hekimliği Polikliniğine Başvuran Erişkin Hastalarda Obezite Sıklığı ve Eşlik Eden Hastalıklarla İlişkisi: Bir Olgu Kont...
Besinlerin tuz içeriklerini bilme ile bu besinleri tüketme arasındaki uyumluluk: Hipertansiyon hastalarında uyum daha mı fazla?
  • Facebook

    1,274 Beğeni

  • Twitter

    455 Takipçi

Kapak Picture

Görüşlerinizi Paylaşın!

Türkiye Aile Hekimliği Dergisi görüş ve katkılarınızı bekliyor... Bize Yazın
Open Access
Türkiye Aile Hekimliği Dergisi bilimsel içeriğe evrensel açık erişimi destekliyor....
Banner Image
Aile Hekimliği Logo

e-ISSN: 1308-531X
Baş Editör
Prof. Dr. Esra Saatçi


Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) yayın organıdır. Medikal Akademi tarafından yayımlanmaktadır. Telif © 2014, TAHUD.

Copyright Logo

Türkiye Aile Hekimliği Dergisi'nin çevrimiçi (online) sürümünde yayımlanan akademik içeriğin kullanım hakları, ilgili içerikte tersi belirtilmediği sürece Medikal Akademi ve TAHUD tarafından Creative Commons Attribution-NoCommercial-NoDerivs 3.0 Unported (CC BY-NC-ND3.0) lisansı aracılığıyla bedelsiz sunulmaktadır.

© Copyright 2021 - Türkiye Aile Hekimliği Dergisi - Tasarım ve Uygulama KarmaVA & Medikal Akademi
  • Follow us on Twitter
  • Join our Facebook Group
  • Subscribe to our RSS Feed