GATA Meme Hastalıkları Polikliniği’ne Başvuran Hastalarda Meme Kanseri Risk Faktörlerinin Araştırılması
Amaç: Bu çalışma, GATA Hastanesi Meme Hastalıkları Polikliniği’ne başvuran kadınlarda, meme kanseri için risk faktörü olduğu düşünülen etkenlerin sorgulanması amacı ile planlanıp yürütülmüştür.
Yöntem: Bu tanımlayıcı çalışmada, meme polikliniğine 08 Haziran–17 Temmuz 2004 tarihleri arasında kayıt yaptıran 189 kadın hastaya ulaşılmıştır. Veriler, hazırlanan anket formunun hastalarla yüz yüze görüşülüp doldurulması ile elde edilmiştir.
Bulgular: Katılımcıların %92’sinin ilk adet görme zamanının 16 yaşın altında, %87,6’sının da ilk gebelik yaşının 18–35 yaşları arasında olduğu tespit edilmiştir. Hastaların %73’ü menopoza girmemiştir. Katılımcıların %15,9’u ailesinde meme kanseri olduğunu belirtmiştir. Araştırma grubunda östrojen kullanımının düşük olduğu (%22,7), kullananların da %47,6’sının 0-1 yıl gibi kısa süreli östrojen aldığı tespit edilmiştir. Hastaların %85’i en az bir doğum yapmıştır. Emzirme sıklığı yüksek, emzirme süresi ise kısadır.
Sonuç: Risk faktörlerine göre yapılan değerlendirme, katılımcılar arasında meme kanseri bulunma ihtimalinin düşük olabileceğini düşündürmektedir.
1,274 Beğeni
455 Takipçi