Öğrencilerde İntihar Nedenli İlaç Zehirlenmelerinin Özellikleri
Amaç: Öğrencilerde intihar nedenli ilaç zehirlenmelerinde risk faktörlerini belirleyerek toplum ve sağlık çalışanlarına yönelik eğitim ve önlem programlarının geliştirilmesine katkıda bulunmaktır.
Yöntem: 2 yıl boyunca, acil servise intihar nedenli ilaç zehirlenmesi sebebiyle Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servisine başvuran öğrencilerin verileri retrospektif olarak incelendi.
Bulgular: Toplam olgu sayısı 35 olup, %62.9’u 10-20 yaş aralığındaydı. Ortalama yaş 18.8 ± 3.93’tü. Hastaların %68.6’sını kız öğrenciler oluşturmaktaydı ve kızların erkeklere oranı (K/E) oranı 2.18’di. Olguların %54.3’ü üniversite, %34.3’ü lise, %11.4’ü ortaokul öğrencisiydi. Olguların %80’i ilaç, %20’si ise ilaç ve alkol zehirlenmesiydi. En çok görülen ilaç zehirlenmeleri psikotroplar ve analjezikler ile meydana gelenlerdi. Öykü ile, olguların %40’ında psikiyatrik hastalık saptandı. En sık görülen psikiyatrik hastalıklar depresyon ve obsesif kompülsif bozukluk idi.
Sonuç: Veriler, öğrencilerdeki intihar nedenli ilaç zehirlenmelerinin genç kızlarda sık olduğunu, depresyonun önemli bir risk faktörü olduğunu göstermektedir. Kolay elde edilebilmeleri nedeniyle intihar amacıyla en çok psikotrop ve analjezik ilaçlar kullanılmaktadır.
1,274 Beğeni
455 Takipçi