Sağlık kuruluşlarına başvuran kadınların rahim ağzı kanseri aşısı ile ilgili bilgilenmelerinin tutumları üzerine etkisi
Amaç: Serviks kanseri dünyada ve ülkemizde önemli bir sağlık sorunudur. Bu kanserin en önemli nedeni HPV virüsüne karşı geliştirilen aşıyı T.C. Sağlık Bakanlığı da önermektedir. Ailelerin bilgilendirilmesi ile aşı kullanımının yaygınlaşması öngörülmektedir. Çalışmamızın amacı, HPV aşısı ile ilgili bilgi artışının, kadınlarda aşının kabulü ile ilgili tutumu değiştirip değiştirmediğini araştırmaktadır.
Yöntem: 468 kadına, HPV ve serviks kanseri ile ilgili bir bilgilendirme formu okutulmadan önce ve okutulduktan sonra bilgi ve tutumlarını değerlendiren bir soru formu uygulandı. Demografik veriler, hastaların önceki bilgileri ile bilgilendirme sonrası tutum değişikliğini ölçen sorular ki-kare bağımsızlık testi ile karşılaştırıldı.
Bulgular: Bilgilendirme öncesi ortalama doğru yanıt oranı %49.72 iken; bilgilendirme sonrasında %72.44’e yükseldi. Bilgilendirme öncesi ve sonrası aşı yaptırma ile ilgili tutumlar arasındaki fark anlamlı idi. Eğitim durumu ve smear testi yaptırma sıklığı ile bilgilendirme öncesi bilgi düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlendi. Eşinin izin vermesi, aşının aile hekimince hastaya önerilmesi, aşı ücretini devletin ödemesi aşının kabul edilirliğini artırmaktadır.
Sonuç: Kadın ve erkeklerin doğru bilgilendirilmelerinin yanı sıra aşı ücretinin ulaşılabilir olmasının HPV aşısının kabul edilmesinde önemli rol oynayacağı gözlenmiştir.
1,274 Beğeni
455 Takipçi